100 guaranteed by Oriflame

Орифлейм твърдо застава зад качеството на всички свои продукти. Затова ако Вие сте недоволни от качестото на продуктите с марката Орифлейм, които предлагаме, или търговският вид на продукта е нарушен, винаги можете да направите рекламация в срок до 14 дни от получаване на поръчката.

Условията, при които можете да направите рекламация/отказ са:

  1. Продуктът да е с марката на Орифлейм и да е закупен от нашия сайт http://www.consultantori.com
  2. Продуктът да е със запазен търговски вид, тоест да не е изразходен, а само пробван и да е в оригиналната си опаковка.
  3. Рекламацията да се направи в срок до 14 календарни дни от датата на получаване, като за отказ от поръчка се подаде информация на имейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
  4. Срокът за връщане на продукта е не повече от 3 дни от датата на изпратения имейл за отказ/рекламация.
  5. Разходите по връщане на закупения продукт са за сметка на купувача.
  6. За връщане на продукти, моля използвайте куриерска фирма Еконт.
  7. Офисът на Еконт, до който се изпращат всички продукти по рекламации е: 1082 София Обеля 2, който е с адрес: София кв. Обеля 2 бул. Ломско шосе №207.  Телефонът за контакт, който трябва да попълните е  0885 83 92 84, а за получател да отбележите Кристиана Лазарова.

Пазарувайки Орифлейм продукти от нашия сайт вие автоматично се съгласявате с тези условия на рекламация.

След като получим отказания от вас продукт ние ще ви върнем 100% от парите заплатени за него, като по този начин не рискувате нищо, ако пазарувате от нас.

Не забравяйте, че по закон срокът за отказ от закупен продукт е 7 дни от датата на получаване, но при нас вие получавате 14 календарни дни срок за отказ, защото сме убедени и сигурни, че предлагаме висококачествени продукти с гарантиран произход и дългогодишна история.

Екипът на ConsultantOri.com си запазва правото да прави промени по настоящите Търговски условия по всяко време.